Macedonische wijngeschiedenis
17181
post-template-default,single,single-post,postid-17181,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.4,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Noord-Macedonische wijngeschiedenis

Noord-Macedonische wijngeschiedenis

Wijn in Noord-Macedonië

Julius Ceasar zijn favoriete wijn kwam uit Noord-Macedonië.  Voor het Romeinse Rijk was Noord-Macedonië dus reeds een belangrijk wijnland.

Zelfs vandaag, meer dan 2000 jaar later, blijft de uitgebreide collectie aan Noord-Macedonische wijnen met de dag verbeteren.

De gemoderniseerde, professionele wijnhuizen kunnen constante kwaliteit leveren.  Je kunt bij ons 30 Noord-Macedonische wijnen kopen van de wijnhuizen Stobi en Tikves.

Door op het luik “aanvullende info” te klikken bekom je meer te weten over de specifieke wijn.

Hier alvast meer info over Noord-Macedonische wijnen en hun geschiedenis.

 

Bij één van de oudste wijnlanden ter wereld

De wijngeschiedenis van Noord-Macedonië gaat terug tot ver voor onze jaartelling. De oudste archeologische vondsten in de buurt van Negotino zijn uit de 13de eeuw vóór Christus.

Alexander de Grote, de bekendste Noord-Macedoniër ooit, was een groot liefhebber en nam graag een paar vaten mee op zijn reizen.

Ook in de Romeinse tijd was het huidige Noord-Macedonië een belangrijke wijnregio.  Slavische volkeren die in de 7eeeuw het gebied binnentrokken namen het roer over en enkele eeuwen later, toen de regio door de Turken werd bezet, gingen de kloosters door met wijn maken.

 

In de 2ehelft van de 20eeeuw kende de wijnbouw een sterke groei.  Alle familiebedrijven waren door de staat genationaliseerd en omgevormd in 13 grote staatsbedrijven.  30.000 families kregen elk een klein stukje wijngaard.  Ze waren verplicht hun druiven te verkopen aan de staatsbedrijven die er vervolgens wijn van maakten. Bulkwijn vaak, die in grote tanks naar andere landen werd vervoerd en daar ter plaatste werd gebotteld!

De productie nam heel erg toe en de toenmalige Joegoslavische provincie voorzag op deze manier een groot deel van de Balkan en Oost-Europa van wijn.

Sinds het eind van de 20eeeuw is er veel veranderd.  De staatsbedrijven zijn opnieuw geprivatiseerd en gemoderniseerd. Nieuwe particuliere wijnhuizen zijn opgericht, ze hebben veel van de voormalige kleine particulieren perceeltjes overgenomen om er professionele wijngaarden van te maken.

Bijna 90 bedrijven vormen samen de Noord-Macedonische wijnsector.  Hun aantal neemt snel toe, vergelijk in 2003 waren er nog geen 30.

Heden wordt Noord-Macedonië opnieuw ontdekt als wijnland met een heel lange, eigen traditie en verscheidene inheemse druiven, zoals Vranec, Kratosja,…

De wijngaarden

De wijngaarden bevinden zich in de centrale regio van Poverdarie in het glooiende dal van de Vardar rivier.  Povardarie kent hete zomers en een lange herfst. ‘sNachts  blaast er een koude wind door de vallei die alles weer afkoelt, waardoor de druiven niet verschrompelen door de hitte en de wijnbouw mogelijk is.

De Vranec is een blauwe druif en de belangrijkste inheemse soort.  Deze geeft inktrode, geconcentreerde wijnen met behoorlijke tannines.

Andere inheemse soorten zijn Kratosja, Prokupec en Kadarka.

Wat de witte druiven betreft biedt Noord-Macedonië de klassiekers als de Chardonnay, Sauvignon Blanc en Traminer, maar ook de plaatselijke, voor ons onbekende soorten als de Smederevka, Zilavka en Zupjanka worden verwerkt tot heerlijke wijnen.

Onbekend is onbemind

Doordat steeds meer wijnhuizen in snel tempo investeren en moderniseren wordt de kwaliteit van de Noord-Macedonische wijn steeds beter.  Noord-Macedonische wijnmakers staan te popelen om hun lokale trots tot ver over de landsgrenzen heen te verkopen, maar voorlopig slagen enkel de grote Noord-Macedonische wijnhuizen hier met mondjesmaat in.

Noord-Macedonische wijn heeft dus voorlopig een imago probleem.

De oorzaak van dit probleem is dat Noord-Macedonische wijn in het westen onbekend is en hierdoor geen imago heeft.

Door het opkomend toerisme naar dit oud cultureel land, met zijn prachtige natuur, zal ook de bekendheid van zijn lokale goede wijnkwaliteit verder groeien.

Door beroep te doen op Franse consultants, zoals Dhr Philippe Cambie en investeringen te doen in oa Franse eiken vaten wordt de kwaliteit van de wijn steeds beter.  Hierdoor wint de Noord-Macedonische wijn steeds meer prijzen op internationale wijnconcours.

Zelfs internationaal wijn-expert Dhr Robert M. Parker geeft 4 van de wijnen die we aanbieden via onze webshop van 90 tot 95/100.

Hierdoor behoren ze tot de 5% beste wijnen ter wereld.  Het imago probleem zou dus wel eens binnenkort opgelost kunnen zijn.